Novosti i obavijesti

Zaželi

U Gračacu se nastavlja provedba projekta „Zaposlena žena, osnažena žena“ jedanaesti mjesec za redom, sukladno Operativnom programu „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“ i Programu zapošljavanja žena – „ZAŽELI“, financiranih iz Europskog socijalnog fonda.

Korisnicima usluga pomoći u kući sukladno potrebama sa terena, redovito su osigurane osnovne potrepštine za obavljanje higijene i održavanje higijene stambenog prostora. Trideset žena svakodnevno skrbi za 164 krajnja korisnika do kojih dolaze biciklima kupljenim u sklopu projekta i uz pomoć kontrolora na udaljenijim područjima u okolnim selima. U tijeku su dvije najzahtjevnije edukacije za grupe zaposlenica koje polažu vozački ispit i vanredno završavaju osnovnu školu.

Edukacija za vozačku dozvolu

Projektom „Zaposlena žena, osnažena žena“ koji se provodi već osam mjeseci započeli smo s osposobljavanjem žena kako bi neke od svojih potencijala pretvorile u djelatne sposobnosti te unaprijedile svoju konkurentnost na tržištu rada.

Osam od trideset zaposlenih žena u udruzi iskoristilo je dobivanje dozvole za B kategoriju kao kompetenciju koja će im omogućiti samostalno kretanje, te u konačnici povećati šansu za zapošljavanjem nakon završetka projekta.

Udruga je polaznicama osigurala besplatna predavanja koja se održavaju u prostorijama udruge kako polaznici ne bi morali putovati u druge gradove, kao i vožnju koju odrađuju nakon polaganja testova.

Projekt je financiran u potpunosti sredstvima ESF-a u iznosu od 5.131.881,00 HRK. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Udruge “Majka Terezija”

Zaželi – higijenske potrepštine

ZAŽELI – program zapošljavanja žena: dostava higijenskih potrepština za kućanstvo korisnika

U sklopu programa zapošljavanja žena – „ZAŽELI“, i projekta „Zaposlena žena, osnažena žena“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda, korisnicima projekta su dostavljeni setovi higijenskih potrepština. Po predviđenom financijskom proračunu projekta, korisnici će do kraja projekta biti opskrbljivani higijenskim potrepštinama kako bi zaposlenicama bio olakšan rad i način održavanja higijene stambenog prostora.

Svaka od trideset zaposlenica brine se za minimalno četiri korisnika mjesečno, te je uslugu pomoć u kući u dosadašnjem razdoblju provedbe projekta primilo ukupno 164 korisnika. Zaposlene žene naprave prosječno 90 obilazaka dnevno na području općine Gračac. Obilazak korisnika je olakšan biciklima koji su nabavljeni u sklopu projekta. Kroz projekt je nabavljena i oprema za pranje i sušenje rublja za najpotrebitije korisnike kojih na našem području ima značajan broj.

Voditeljice projekta i kontrolori redovito komuniciraju s zaposlenicama o izazovima i situacijama s kojima se susreću prilikom obavljanja zahtjevnog posla gerontodomaćice, te obilaze korisnike na terenu radi prikupljanja povratnih informacija. Vidljivost programa je osigurana radnom odjećom s nazivom projekta, te drugim promotivnim materijalima (fascikle, kemijske olovke, torbe, kalendari).

 

Projekt je financiran u potpunosti sredstvima ESF-a u iznosu od 5.131.881,00 HRK. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Udruge “Majka Terezija”

 

Socijalno uključivanje

U sklopu projekta „Socijalno uključivanje starijih osoba 2“ koje financira već drugu godinu za redom Ministarstvo za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku organiziramo sadržaje za starije osobe. Pomažemo im u očuvanju psihofizičkog zdravlja edukacijama na temu zdravlja, prilagođenim tjelovježbama, organiziranjem izleta i druženja u prostorijama Udruge.

Sve veći broj korisnika priključuje se druženjima i koristi sadržaje poludnevnog boravka.

 

Zaposlena žena, osnažena žena

Za potrebe projekta „Zaposlena žena, osnažena žena“ ZAŽELI – program zapošljavanja žena, koji je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda, nabavljeno je 30 bicikala ukupne vrijednosti 40.310,00 kn. Ukupna vrijednost projekta je 5.131.881,00 kn.

Bicikle će koristiti zaposlene žene za obilazak korisnika radi pružanja usluge pomoć u kući. Bicikle smo označili propisanim naljepnicama koje sadrže projektne informacije kako bi bili prepoznatljivi u zajednici.

Molimo vozače za veću pozornost u prometu.

“Zaželi” u Gračacu

Humanitarna udruga „Majka Terezija“ u listopadu 2018. godine zapošljava 30 žena na 24 mjeseca na poslovima pomoći starijim osobama u njihovim kućanstvima. Projektom je predviđeno zapošljavanje žena pripadnica ranjivih skupina s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem u periodu do 24 mjeseca s naglaskom na starije od 50 godina. Odabrane kandidatkinje obvezne su pohađati i završiti program osposobljavanja. Zapošljavati će se žene koje žive u područjima provedbe projekta to jest Srbu i Gračacu. Provesti će se nabava bicikala kako bi se ženama olakšala mobilnost.
Planirano vrijeme objave oglasa za posao je polovina rujna 2018., a početak rada je listopad 2018. i trajati će do 24 mjeseca. Pozivamo zainteresirane žene za rad u sklopu ovoga projekta da prate oglase na stranicama Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje gdje će biti objavljen Oglas za posao i objašnjen način prijave.

Poziv za prijavu korisnicima programa „Zaželi“

Udruga „Majka Terezija“ upućuje poziv starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju za iskaz interesa za primanje usluga potpore i podrške osiguranu kroz provedbu projekta „Zaposlena žena, osnažena žena“.
Poziv se objavljuje s ciljem prikupljanja podataka i utvrđivanja potreba osoba starije životne dobi i osoba u nepovoljnom položaju za primanje usluga potpore i podrške.

Tko se može prijaviti? 

 • osobe starije životne dobi,
 • osobe u nepovoljnom položaju kojima je potrebna pomoć u kućanstvu,
 • osobe sa invaliditetom,
 • osobe sa mentalnom retardacijom, kronični bolesnici neovisno o starosnoj dobi

Osobe kojima je predmetna usluga potpore i podrške osigurana iz sredstava Državnog proračuna ili drugog javnog izvora, ne može biti korisnik potpore i podrške unutar ovog projekta.

Koje se usluge pružaju? 

 • Pomoć u obavljanju kućanskih poslova
 • Pomoć u održavanju osobne higijene
 • Pružanje podrške korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo
 • Pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava računa, dostava pomagala, lijekova, plaćanje i sl.)

Način prijave:

 • Osobno na adresi : Hrvatskog proljeća 1
 • Telefonom: 023/773-384
 • E-mail: