Novosti i obavijesti

Kraj provedbe projekta „Zaposlena žena, osnažena žena 2“

Aktivnosti na projektu: 01. 08. 2021. godine zaposleno je 30 žena pripadnica ciljane skupine na 12 mjeseci radi pružanja usluge potpore i podrške krajnjim korisnicima (minimalno 6 korisnika po pripadnici ciljane skupine). Korisnici su odobreni od strane obveznog partnera CZSS Zadar.

Žene pripadnice ciljane skupine pružale su uslugu potpore i podrške devet mjeseci sa podjelom mjesečnih paketa higijenskih potrepština i tri mjeseca bez podjele mjesečnog paketa higijenskih potrepština za ukupno 240 krajnjih korisnika.

Devet žena pripadnica ciljane skupine pohađalo je i završilo program osposobljavanja Proizvođač povrća, devet žena pripadnica ciljane skupine pohađalo je i završilo program osposobljavanja  Uzgajivač aromatičnog i ljekovitog bilja. Dvije pripadnice ciljane skupine kroz vanredno školovanje pri Centru za dopisno obrazovanje Birotehnka iz Zagreba završile su po jedan razred srednje škole, jedna 1. razred SSS Kuhar i jedna 3. razred Poslovni tajnik.

Izrađen je vizualni identitet projekta i podijeljeni promotivni materijali s znakovima vidljivosti (majice, torbe, pregače i slično, te je izrađen promotivni video projekta.

Navedenim aktivnostima ostvaren je cilj projekta: Omogućiti zapošljavanje ženama pripadnicama ranjivih skupina, osnažiti ih i unaprijediti njihov radni potencijal te potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika na području Općine Gračac.

PRIJAVITELJ: Humanitarna udruga „Majka Terezija“.

PARTNERI NA PROJEKTU: CZSS Gračac, HZZ Gračac, Udruga Prospero.

PROGRAM: Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

NADLEŽNO TIJELO: Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

RAZDOBLJE PROVEDBE: od 24. 05. 2021. godine do 24. 09. 2022. godine.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Vrijednost projekta je 2.719.400,00 kn. Ukupna vrijednost potpore je 2.719.400,00 kn.

Sadržaj ove objave je isključiva odgovornost Udruge Majka Terezija i ne predstavlja nužno stav Europske unije.

Zajedno za zajednicu

Humanitarna udruga Majka Terezija u partnerstvu s Udrugom Prospero iz Gračaca provodi projekt pod nazivom „Zajedno za zajednicu“. Naziv poziva: “Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice”. Nositelj projekta: Udruga Prospero iz Gračaca, partneri na projektu su: humanitarna udruga Majka Terezija iz Gračaca i Ekološka udruga Zrmanja iz Obrovca.

Cilj projekta

 • osnažiti kapacitete aktivnih OCD-a na području Općine Gračac, kako bi u budućnosti provodili aktivnosti prilagođene potrebama zajednice i time osigurali razvoj civilnog društva na području Općine Gračac.
 • ekonomski rast i demokratski razvoj općine 

Aktivnosti projekta

 • Edukacija zaposlenika civilnih društava u području financijskog upravljanja
 • Edukacija zaposlenika civilnih društava u području strateškog planiranja
 • Edukacija zaposlenika civilnih društava u području volonterskog menadžmenta
 • Provođenje volonterskih akcija čišćenja vrela Zrmanje i pristupnog puta, te otkrivanja i uređenja biciklističke staze Lisac, u kojima će sudjelovati ukupno 16 volontera
 • Vođenje i pomoć civilnim društvima na području općine Gračac kako bi se osigurao ekonomski i demokratski razvoj općine.
 • Organizacija okruglih stolova za izradu zelene povelje za zaštitu prirode

Rezultati projekta

 • Educirani zaposlenici civilnih društava u ciljanim područjima
 • Uspješno odrađene volonterske akcije
 • Uspješno mentorirana i upućena civilna društva u budući rad za boljitak općine
 • Uspješno organizirani i održani okrugli stolovi
 • Uspješno izrađena zelena povelja za zaštitu prirode

Trajanje projekta 12 mjeseci (22. lipnja 2022. god. do 22. lipnja 2023.god), ukupna vrijednost je 465.489,68 kn.

Kontakt osoba za više informacija: Đurđica Sedlan; Humanitarna udruga Majka Terezija; 023/773 – 384; radno vrijeme radnim danom od 07:00 do 15:00.


„Sadržaj objave isključiva je odgovornost Humanitarne udruge Majka Terezija i ne odražava nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Europskog socijalnog fonda. “

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Zaposlena žena, osnažena žena II

Obrazovanje i osposobljavanje žena pripadnica ciljane skupine

U sklopu projekta “Zaposlena žena, osnažena žena II”, u tijeku je provedba programa:

 1. OSPOSOBLJAVANJA ZA POSLOVE PROIZVOĐAČA POVRĆA, koji pohađa 9 zaposlenih žena, pripadnica ciljane skupine.
 2. OSPOSOBLJAVANJE ZA POSLOVE UZGAJIVAČA I PRERAĐIVAČA LJEKOVITOG, AROMATIČNOG I ZAČINSKOG BILJA koji pohađa 9 zaposlenih žena, pripadnica ciljane skupine.

Programi su odobreni od Ministarstva znanosti i obrazovanja te će unaprijediti radni potencijal polaznica njihovu radnu aktivaciju i povećanje zapošljivosti i nakon završetka projekta.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 2.719.400,00 HRK.

Jesen u Gračacu

Udruga Majka Terezija je u suradnji s udrugom Prospero i općinom Gračac organizirala podjelu 180 porcija vrelog i ukusnog graha s kobasicama svim posjetiteljima sajma. Grah su pripremili i podijelili zaposlenici dviju udruga. Uz hranu pripremljen je uslužni pult zajedno s mjestima za objed i piće. Također građani, pogotovo socijalno ugroženi, su imali prigodu ponijeti porciju svojima kućama za ponovni objed. Grah je bio “bogato” napravljen s velikim brojem kobasica i suhog mesa, raznim povrćem i začinima.

Uz objed posjetitelji su mogli pogledati i kupiti neke od proizvoda domaćih OPG-ova i poduzeća. Od poduzeća, istaknulo se Održivo društvo d.o.o. koje je ustrojeno na principu društvenog poduzetništva i jedno je od prvih u RH. Više o njima i njihovim proizvodima na stranici Kalliopi, te na: https://kalliopi-od.hr/o-projektu/jesen-u-gracacu/

Zaželi 2

„Zaposlena žena, osnažena žena II“

Humanitarna udruga „Majka Terezija“ u kolovozu 2021. godine zapošljava 30 žena na 12 mjeseci na poslovima pomoći starijim osobama u njihovim kućanstvima. Projektom je predviđeno zapošljavanje žena pripadnica ranjivih skupina s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem u periodu do 12 mjeseci s naglaskom na starije od 50 godina. Odabrane kandidatkinje obvezne su pohađati i završiti program osposobljavanja. Zapošljavati će se žene koje žive u područjima provedbe projekta to jest Srbu i Gračacu.
Pozivamo zainteresirane žene za rad u sklopu ovoga projekta da prate oglase na stranicama Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje gdje je objavljen Natječaj koji traje od 25.6.2021. do 3.7.2021. godine.

Poziv za prijavu korisnicima programa „Zaželi“

Udruga „Majka Terezija“ upućuje poziv starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju za iskaz interesa za primanje usluga potpore i podrške osiguranu kroz provedbu projekta „Zaposlena žena, osnažena žena“.
Poziv se objavljuje s ciljem prikupljanja podataka i utvrđivanja potreba osoba starije životne dobi i osoba u nepovoljnom položaju za primanje usluga potpore i podrške.

Tko se može prijaviti? 

 • osobe starije životne dobi,
 • osobe u nepovoljnom položaju kojima je potrebna pomoć u kućanstvu,
 • osobe sa invaliditetom,
 • osobe sa mentalnom retardacijom, kronični bolesnici neovisno o starosnoj dobi

Osobe kojima je predmetna usluga potpore i podrške osigurana iz sredstava Državnog proračuna ili drugog javnog izvora, ne može biti korisnik potpore i podrške unutar ovog projekta.

Koje se usluge pružaju? 

 • Pomoć u obavljanju kućanskih poslova
 • Pomoć u održavanju osobne higijene
 • Pružanje podrške korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo
 • Pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava računa, dostava pomagala, lijekova, plaćanje i sl.)

Način prijave:

Osobno na adresi : Hrvatskog proljeća 1

Telefonom: 023/773-384

E-mail: mterezija951@gmail.com

Projekt je sufinanciran sredstvima ESF-a (www.esf.hr) u iznosu od 2.719.400,00 HRK. Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Udruge Majka Terezija.

Bitni linkovi: www.strukturnifondovi.hr